Vår

Vår

Vårtrött

Många känner sig trötta så här års men också oberoende av årstid. Vårtrötthet har blivit vår trötthet hela året, men tröttheten kanske blir mer markerad just på våren efter en lång och mörk period.

 

Vi måste ha frisk luft

Vi människor måste ha luft för att leva. Syrefattig och dålig luft, det vill säga luft som är uppblandad med tobaks-rök och avgaser är inte frisk och gör ingen frisk. Den skapar i stället trötthet och ohälsa. Tänk på – även om du bor i tätort – ju närmare ”naturens centrum” desto bättre. Sov för öppet fönster året om. Vädra ofta. Fritid och frisk luft hör ihop.

 

Mera motion

En muskel, som inte används, blir snabbt försvagad. En kropp, som inte motionerar, blir snabbt trött. Alla människor behöver reservkraft för extra påfrestning. Den får man genom träning. Det gäller bara att övervinna trögheten. Använd inte bilen i onödan. Gå eller cykla istället. Minst en portion daglig motion. Gärna lite ”hårdkörning” ett par gånger i veckan.

 

Mat

Ät av vårens nyttiga palett. Att både äta nyttigt, bra och gott känns ibland svårt. Att utesluta någon komponent ur sin kost fungerar inte i längden. Då är det bättre att läsa på om de olika råvarornas egenskaper och komponera sin egna perfekta måltid. Att äta hälsosamt betyder inte att man ska gå ner flera kilon och inte att man ska äta en massa soppor och peta i sig alger och frön. En fullgod måltid kan bestå av en god fisk tillsammans med en god sallad. För inte vill vi ha snabbmat och halvfabrikat som är fyllda av tillsatser och onaturliga ingredienser. Men viktigast av allt är att äta lagom mängd mat så att man får i sig lika mycket energi som man gör av med.

 

Brännässlan

Är inte bara ett ogräs utan den är också full med nyttiga mineraler och vitaminer. Nässlan håller rent i kroppen genom de urindrivande egenskaperna. Den innehåller dessutom många näringsämnen som sägs stärka immunförsvaret och lindra kroniska sjukdomar.

 

Brännässlan är en god vårprimör – nässelsoppa på våren är verkligen en delikatess.

Man kan använda hela växten, både blommor, frön, jordstam och rot. När nässlan torkas eller kokas ger den inte längre några kliande utslag. Om du vill kan du torka nässlan i din egen ugn i max 60 grader i 3 timmar. Det är bra om ugnsluckan står på glänt. Torkad nässla kan förvaras i mörka glasburkar eller papperspåsar. Du kan även mixa eller mala den till pulver.

 

Nässlan är utmärkt att användas till sin ansiktsvård

Börja med ett djuprengörande ångbad

  • 3 matskedar fänkålsfrön
  • 2 dl torkade nässlor och
  • 2 liter vatten.

 

Koka upp vatten och slå det över örterna i en vid skål. Ta sedan en stor frottèhanduk över huvudet och håll huvudet över skålen. Ånga huden i skydd av handduken i 10 minuter.

 

En klorofyllrik och djuprengörande ansiktsmask för alla hudtyper

  • 1 matsked nässelpulver
  • 1 matsked vit lera
  • 1-2 matskedar yoghurt 10 %
  • 1 tesked honung.

 

Blanda alla ingredienser till en jämn och tjock smet. Bred ut masken över hela ansiktet och hals och låt verka i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten. Den här mängden räcker till en gång om du även applicerar masken på ditt dekolletage, två gånger om du bara använder den på ansikte och hals. Går att sparas upp till en vecka i kylskåpet.

 

Gör ett nässeltè som passar både till hårvatten och ansiktsvatten

Lägg en tesked nässelpulver i en kopp, häll över 2 deciliter hett vatten. Låt dra i 10 minuter. Sila. Teet är hållbart i två dagar i kylskåpet. Detta te kan du även dricka, 4 deciliter per dag efter maten. Nässelteet innehåller bland annat kisel, zink, järn och mangan.

Om du har nickelallergi bör du se upp, eftersom nässlan innehåller också nickel. Brännässlan är heller inte lämplig för dig som behandlas med det blodförtunnande medlet Waran.

 

Bra för fett hår är att skölja håret med brännässelavkok (en handfull nässlor kokas i 5 minuter i 1 liter vatten, tillsätt i matsked äppelcidervinäger) sila och låt svalna. Använd blandningen som en sista sköljning. Passar nästan alla hårfärger, men inte de blonda eller vithåriga.

 

Nässelbad

Blanda 15 g torkade nässelblad, 15 g kelp (är ett samlingsnamn på en del alger bland annat blåstången), 15 g vallörtsrot och 15 g lavendel i en glasburk.

Tappa upp ett varmt bad. Lägg en handfull örter i en tygpåse och knyt till den. Stoppa ner den i vattnet och kliv i badet och massera hela kroppen med tygpåsen, från tårna och ända upp till ansiktet. Stanna i badet i 30 minuter. Avsluta med en sval dusch och gnid dig torr med en frottéhandduk. Den här blandningen bör räcka till två bad.

 

Sist men inte minst så njut av en kopp nässel- och citronte

3 färska nässeltoppskott, 1 kopp kokande vatten, 1 stor citronklyfta. Skölj nässlorna (använd plasthandskar) och lägg dem i en tesil i en kopp. Häll på det kokande vattnet och lägg i citronen. Låt dra i 5 minuter, drick och njut när det har svalnat något.

 

Brännässlan är en god vårprimör – nässelsoppa på våren är verkligen en delikatess.

Inköpsställen

För eteriska oljor, vegetabiliska oljor, fetter och örter. Naturleror - som är bra för en ren och fräsch hud och vackert hår. Konserveringsmedel, aktiva ämnen, emulgeringsmedel, fuktbindande ämnen, burkar och ekologiska hydrolater, och mycket mera.

 

Råvaror som du behöver om du vill tillverka dina egna skönhets-produkter. Gör dina produkter som bygger på naturens egna ingredienser - fri från mineraloljor som vaselin och paraffin, parabener och andra konstigheter, det är en ganska skön tanke att veta att dina egna produkter är naturliga. Och som kommer att ge dig stor skaparglädje! Använd dig av naturens skafferi.

Bra böcker

Bra böcker om naturlig hudvård och hårvård, att inspireras av. Hud och hår mår mycket bättre om vi använder naturliga råvaror när vi rengör och smörjer in oss! Oljor fetter och vaxer är skönhetsmedel som är riktigt välgörande för huden och håret.

Lämna alla måsten åt sidan och njut av värmen som kommer och dofterna ute i naturen.

 

Försommar, men vi är inte riktigt där än, men på god väg. Njut av nuet så länge!

 

 

Alltid och överallt –

spänn av jäkt och stress!

Copyright © Kroppsvård - ElisabetB Maila mig!